School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Kerry
Éamonn Ó Catháin

1. Do bhí fear darb ainm an Treanntach i bhFionntrágha uair. Oídhche amháin bhí sé ag teacht ón nDaingean agus aníos ag Baile an Mhuilinn bhuail an sprid leis.
    Scaoil sé leis an gcapall sa choisidheacht is feárr bhi aige, léim sí air chun cuaisín Bhaile Mhóir agus siar chun Ceanntrágha, ag déanamh siar ar an srúil do léim an sprid ar dhroim an chapaill taobh thiar do . Ní dhein sé aon rud ach breith ar shlabhra bhí ar mhuineal an chapaill agus é caitheamh siar tharis agus an sprid do ghabháil.
    Scaoil liom arsan sprid agus beidh cead agat gach ainmhidhe fé'n spéir do thuisgint ach ná h-innis d'aoinne é an fhaid a mhairir nó caillfear thú. Scaoil sé leis an bpúca agus chuaidh abhaile do féin. Taréis dul abhaile do thug sé biadh agus deoch don gcapall agus chuaidh a chodhladh.
    Eibhlín Ní Mhaeleóin
    An Clochán Dubh, Co. Kerry