School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Kerry
Éamonn Ó Catháin

1. Bhí fear ann fadó agus baisteadh Tadhg na gCosa Salacha air mar leas ainm mar bhíodh cosa salacha aige i gcómhnuidhe.
    Bhí Tadhg ag imtheacht lá mar bhuail athair é toisc ná nítheadh sé a chosa agus chaith sé é fhéin i ngort agus d'fhan sé ann go dtí an oidhche. Nuair a bhí sé ag fághail dorchadha chonnaic sé triúr ag teacht agus cómra aca. Dúbhairt sé gur mór an truagh an triúr a bheith fé an gcómra gan an ceathrú duine. Nuair a bhí sé ag dul isteach fé'n gcómra d'fhág an triur an cómra aige agus d'imthigheadar agus thug sé abhaile í agus bhain sé an clúdach de agus bhí bean óg istig san gcómra agus í na beathaidh agus do thóg sé amach í agus chuir suidhte
    Muiris Brún
    Tomás Ó Modráin