School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Kerry
Éamonn Ó Catháin

níor éirigh leó breith air.
    Tháinig Aonach na Samhna agus ní raibh aon chuimhneamh ar an gcapall do dhiol. Tugadh isteach sa tig í ar eagla gurab amhlaidh a ghoidfaí í. An oídhche sin do cailleadh an capallagus do chuir san iongantas ar gach éinne. Aon nídh adeireadh sé as san amach do chreidfaidís é.
  2. Lá breágh samhraidh do bhí Tomás Ó Mathghamhna ó Leathtaoibh Meádhanach ag gearradh féir i ngort atá cois an bhóthar lastúas.
    Tháinig fear in éadach bhreágh os a chomhair amach agus chuir sé an cheist chuige "An úmhluigheann tú don ngealach?" ar sé. "Ní dheinim" arsa Tomás. "An umhluigheann tú don ngréin ?" "Ní dheinim" arsa Tomás agus an
    Máire Ní Mhathghamhna
    Séan Ó Maghthamhna