School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Kerry
Éamonn Ó Catháin

1. Do bhí fear in Imeall Átha agus do bhí fios aige. Do bhí sé oídhche i dtigh ar an mbaile seo ag bothántuígheacht. Do bhí aonach na samhna ag druideam leó agus dúbhairt sé lé fear an tíghe a chapall a dhéanamh suas agus í do dhíol ar an aonach nú múna dhéanfhadh nárbh leis fhéin a thuilleadh í. Do thosnuig a raibh istig ag gáiridhe mar cheapadar gur speabhraoidí éigin a bhí air. Dúbhairt seisean a gcuid gáiridhe do chuir úatha mar gur aige féin a bhí an fios. Dúbhairt sé go raibh sí i rás an oídhche eile ó Thráigh an Fhíona go dtí Carraig an Locha, agus gur thóg sí an rás agus leagadh an marcach .Do lean slúagh mór daoine é adúbhairt sé ach
    Máire Ní Mhathghamhna