School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Kerry
Éamonn Ó Catháin

1. (continued from previous page)
    Móin a’ Rí chualaidh sé an gháirí istigh. Dúbhairt duine istigh le buachaill a bhí suidhte ar chathaoir i n-aice leis: - “Bliain agus an oidhche anocht a baineadh do chailín díot”. “Ná bac san” ars an buachaill “Ní h-aon mhaith d’aoinne í mar ná féadfaidh sí labhairt go brách”.
    “D’féadfadh” ars an fear eile “dá bhfaigheadh sí deoch as an gcorn atá ar an mbórd agus an biorán atá na cúl do tharraing as”. “Am briathar féin” arsa Seán Mháire Thaidhg “má leigheasfadh san í”, ag breith ar an gcorn agus ‘á ardúghadh leis gan braon a dhortadh do go gcuaidh sé go tigh a mháthar.
    Nuair a chuaidh sé isteach thug sé deoch ón gcorn don gcailín agus do chuardaigh sé féin agus a mháthair cúl a cínn féuch a bhfaighfidís an biorán. Do fuaireadar an biorán agus do tharraingheadar é.
    Ní túisge san ná leag sí scarta gáire aisti agus is aici a bhí an chainnt
    Dómhnall Ó Súilleabháin