School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Kerry
Éamonn Ó Catháin

beirbiúghadh dhuith muna bhfaighfead mo ghé is mo ghanndal”.
    Chuadar ag cuardach agus fuaireadar iad istig i ndíg an bhóthair. Do rug sé ortha agus bhuail fé’n ascaill iad. D’imigh sé féin agus an cailín go dtí “Léim thar Lé” agus chnag sé i dtigín a mháthair.
    “Ariú a Sheáin” ar sise nách déanach ataoí . Tháinig Seán isteach, an ghé is an ganndal aige agus an cailín i n-aon-fheacht leis. “Ara a Sheáin” ars a mháthair “cá bhfuairis an cailín”?. D’innis Seán an sgéal dá mháthair. “O mo ghraidin í” ars an t-sean-bhean “tá sí caillte de’n ocras”.
    Bheirbhig sí an gé is an ganndal agus bhí fióil a ndóthain aca an oidhche sin. D’fhan an cailín annsan i bhfocair na seana-mhná ag obair is ag gnó agus [gan] fochal cainnte aici.
    Bliain ón lá sin chualaidh Seán go raibh géana ‘á d’imirt theas i “Móin a’ Rí” agus d’imigh sé ag imirt. Bhuaidh sé ganndal agus d’imigh abhaile ar a doh dhéag a chlog istoidhche.
    Nuair a bhí Seán ag gábhail thar lios
    Dómhnall Ó Súilleabháin