School: Scoil Naomh Uinsinn Baile'n Fhirtéaraigh

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Kerry
Máire Ní Mhainnín

1. (continued from previous page)
    Tá saghas teampall eile istigh i Márthain féin fé bhun Beárna na Gaoithe ach is dócha go bhfuil na seacht seana aoiseanna ó cuireadh éinne annsan. Ac mar sin féin d’aithneochá go raibh sé ‘na roilg tráth. Tá an áit mí-cothromhamhail agus tá crosanna cloch ‘na seasamh ann ach tá sé nós aon páirce anois agus ní deineann daoine aon ath dhe.
    Daoine á gcur i roilgí iasachta
    Is mó duine ó pharróisde Mhárthain a cuirtear i roilgí tamall ó bhaile agus teampall ina bparróisde féin aca. Tá teampall Baile Bhoithín ana chomhgarach de mhuinntir Mhárthain (tá trí cinn de bhailte fé’n ainm ‘Mhárthain’ i bparróisde Mhárthain).
    Cuirtear a lán de mhuinntir Mhárthain i gCeanntrágha.
    Tá an uaig atá annsan cois farrge ar an daibhche, agus tá a lán crosanna tathacháin os cionn na dtuamaí ann.
    Lá Chaitlíne – Lá Naom Caitlín bíonn turas sa teampall so gach aon bhliain. Bíonn lá saoire aca i bparroisde Ceanntragha lá Chaitlíne.
    Deirtear go bhfeiceadh duine éigin sa pharróisde Naomh Caitlín an lá san no go gcuireadh an chéad Phrodastúnach ann. Deirtear go b’eadh tháinig an corp isteach leis an dtaoide agus annsúd é.
    Eibhlín Ní Gearailt
    Márthain, Co. Kerry