School: Scoil Naomh Uinsinn Baile'n Fhirtéaraigh

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Kerry
Máire Ní Mhainnín

1. Bhí an Maighdean Mhuire agus Naomh Seosaimh ag teicheadh ó's na Giúdaig mar theastuig uatha teacht suas leis an leanbh agus é a chur chuin báis. Bhíodar ag siubhal leó lá agus chonnaiceadar seisreach istig i ngort. Bhí fearaibh ag cur arbhair ann. Ghabhadar aige ceann an ghuirt sin. Dúbhradar leis na fearaibh dá ngeobhadh éinne an treo agus a fiafruighe dhoibh an bhfeacadar a leithéidí seo a rá gur ghabhadar ann nuair a bhíodar ag cur an arbhair. Lá'r na mhaireach nuair a chuaidh na fir ag obair sa ghort cad é mar ionghnadh a bhí ortha nuar a chonnaiceadar an radharc a bhí rompa. Bhí an gort arbhair a chuireadar indé aidhbidh. Thosnuigheadar ar é a bhaint agus le na linn sin ghaibh saighdiúirí chúcha agus d'fiafruig doibh an bhfeacadar a leithéidí seo ag gabhail an bóthar. Dubhradar gur ghabhadar ann nuair a bhí
    Siobhán Ní Chiobhain
    Pádruig Ó Cinnéide