School: Scoil Naomh Uinsinn Baile'n Fhirtéaraigh

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Kerry
Máire Ní Mhainnín

1. Bhí lánamha ann fadó agus bhíodar chómh dílis do n-a chéile agus a bhí aon lánamha riamh. Ní raibh éinne de mhuirear ortha agus dá bhrígh sin ní raibh de chúram ortha ach ag déanamh a n-anama. Bhí paisde bréagh talmhan aca. Tháinig an t-áirseoir críona agus bhí sé ag déanamh gach aon tuirmeasc agus uilc chuin iad a chur ag bruighean. Thug sé seacht bliana ag gabháil dóibh agus theip air. Nuair a ghluais sé abhaile bhuail a mhac so Písín leis. "Ní chuiris i n-earrad iad" ar sé. Ní chuireas arsa an diabhal críona. "Cuirfidh mé geall go g-cuirfeadsa" arsa Písín. Ní chuirfir mhuise arsa an diabhal críona. D'imthig Písín agus bhuail sé isteach go dtí an bhean i lár an lae agus leig sé air gur fear feasa é. "Ní'l éinne de mhuirir ort de réir deallraimh" ar sé. "Níl" arsa sí. "Tabharfaidh mé cómhairle anois
    AT1353: The Old Woman as Trouble Maker
    Eibhlín Ní Gearailt