School: Baile 'n Fhirtéaraigh (B.) (roll number 10755)

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Kerry
Michael Ó Conchobhair

a deir an seana-rádh.
    Is é "Dardaoin dubh" lá crosta na bliana. Níl fios ag éinne cathain a thagann sé acht deir an seana dhream na fuil sé ceart ag éinne pósadh an lá san nó dá bposfhadh, ní bheadh aon rath ortha.
    Is iad laethanntha na "Bó Riabhaiche" an dá lá dheireannach de'n Mhártha, agus an chéad la d'Abrán. Deirtear dámbeadh ainmhidhe lag ann i dtosach na bliana go gcaillfaí na laéthanntha san é, agus muna gcaillfaí mhairfheadh sé bliain eile ar a luighead.
    Tagann "Fóghmhar na nGéan" i mí Meadhon Fhóghmhair nuair a bhíonn an coirce dá bhailiú isteach san Iothlainn.
    Bean Uí Luibhéad
    Baile an Éanaigh, Co. Kerry