School: Baile 'n Fhirtéaraigh (B.) (roll number 10755)

Ballyferriter, Co. Kerry
Michael Ó Conchobhair

Filí an Cheantair

Do bhí a lán filí tímcheall annso fadó, acht táid go léir curtha anois. Acht ar a shon san is uile maireann a gcuid filidheachta fós. Dobé an file ba mhó cáil annso tímcheall ná Piaras Firtéur. Rugadh é sin i mBaile Uachtarach, agus is in onóir do a glaodhadh Paróiste an Fhirthéuraigh ar an b'paróiste. Paróiste Dún Úrlan an t-sean ainm a bhí air. Tá caisleán Piaras Firtéur lé feiscint fós thall ar an baile Úachtarach. Crochadh é i gCíll Áirne sa bhliain 1653. Do scríobh se seo a lán filidheachta, agus is ceann aca san. "Do chuala sceal do cheas ar ló me." atá ag furmhór na ndaoine. Tá Gaedhluinn bréagh blasta san dréacht seo, agus tá focail ann atá cruaidh lé tuiscint. Do bhí duine eile in Árt na Caithne, ar a dtugtaí an "Spailpín Fanach" sé an ainm

Seán Ó Mainín
Ballineanig, Co. Kerry