School: Baile 'n Fhirtéaraigh (B.) (roll number 10755)

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Kerry
Michael Ó Conchobhair

1. (continued from previous page)
    (seach) fadó, agus mar gheall ar sin, bhíodh teine bhreágh giúise agus móna ar lasadh sa tig. Is iad seo na nósa a bhíodh aca:-
    Nuair a bhíodh an teine bhreágh seo lasta, bhítaí ag róstadh na bpóirí, agus á n-itheadh. Chuiridís dhá phóire ag róstadh, agus cheapaidís lánamha i gcoinnibh an dá phóire sin. Nuair a bhíodh na póirí seo róstaithe , gheibhdís cupán uisge, agus chuiridís an dá phóire isteach ann. Dá bhfanadh an dá phóire ar bharra déarfaí go bhposfhadh an bheirt, acht dá bhfanadh ceann aca ar barra, agus go raghadh an ceann eile sios go tóin, déarfaí ná pósfhadh an bheirt.
    Annsan gheibhdís ubhal agus cheangaluidhís bluire chóirdín de. Dheinidís an cóirdín do cheangal do mhaide
    Tomás O Loinghsigh
    An Riasc, Co. Kerry