School: Baile 'n Fhirtéaraigh (B.) (roll number 10755)

Ballyferriter, Co. Kerry
Michael Ó Conchobhair

Nósa na Bealtaine Fadó

Nósa na Bealtaine fadó.
Fadó ní leigfí d'aoinne a bheith amuigh déanach Oidhche Bhealtaine ar eagla go sciobfaí iad mar chreididís i bpúcaí an t-am úd. Lá Bealtaine i gcómhnaidhe do chaitheadh na daoine uisge coisreacan ar na ba , mar sin é an uair a thosnuighidís ag bailiughadh an bhainne agus chaithidís an t-uisge coisreacan ortha d'fhonn is go mbeadh bainne maith ag na ba agus go mbeadh torthadh maith ar an mbainne. Oidhche Bhealtaine chuiridís fíor-uisge i dtig an bhainne ar eagla go ngoidfaí an t-ím agus an bainne uatha.
Bhíodh planndaí éigin eile ag fás sa talamh ar a dtugtaí "Rosarí" nó luibh an ime.Bailighdís iad so, agus chuiridís ag beiriughadh iad, agus cuiridís an t-uisge a bhíodh ortha i mbuidéalaibh agus gach aon cuigean a dheinidís chuiridís braon de'n uisge seo ar an

Seamus Ó Catháin
Clogher, Co. Kerry