School: Baile 'n Fhirtéaraigh (B.) (roll number 10755)

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Kerry
Michael Ó Conchobhair

1. Lá 'le Brighde
    Ní mar a chéile a caithtear an lá so anois, agus a caithtí é fadó. I ngach tig fadó deintí Cros Bhrighde i gcóir an lae seo, ach ní dheineann ach foth lín-tíghe anois é. Deirtear go gcosnóchadh sé seo muinntir an tíghe ar theine nó ar aon rud olc an fhaid a bheadh an chros sa tig. De thuíghe nó d'adhmad agus d'éadaighe a bhíodh sí déanta. Sna seana thighthe tá mórán de's na crois seo, mar deintear iad gach bliain, agus bíonn siad ann leis na céadta bliain b'fhéidir. Téigheann buachaillí agus cailíní amach sa bhrídeóig an lá so. Bhíonn babóg aca agus iad ag dul timcheall ó thig go tig a' bhailiú argid. Is minic seo a dheineann cuid
    Liam Bhúdhlaeir
    Pádraig Bhúdhlaeir