School: Baile 'n Fhirtéaraigh (B.) (roll number 10755)

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Kerry
Michael Ó Conchobhair

1. (continued from previous page)
    "Strawboys" ortha. Théighidís seo go dtí tig a phósta le h-aghaidh díghe agus rinnce. D'fhágaidís é mar bhíodh eagla ar fear a tíghe go ndóghaidís an iothla nó go ndéanfaidís díoghbháil éigin muna bhfaighidís a ndóthain le nól. Is minic nuair a gheibhidís breis dúthrachta, gur b'iad an dream deireannach a fhágadh an tig ar maidin. Bhí "Strawboys" chomh coitcheann sa deire gur beag bainfeadh a bhíonn ann anois. Bhíodh rás t'réir a phósta. Bhíodh sé ó'n mbuailtín 'dtí Crosaire an tSeana Cnuic. Is minic a gortaítí na marcaigh. Bhíodh ráiseanna leis acu nuair a bhídís ag dul abhaile. Bhíodh na cailíní ar chúloga taobh thiar de's na fearaibh (buachaillí)
    Liam Bhúdhlaeir
    Máire Bean Ní Lúghaing