School: Baile 'n Fhirtéaraigh (B.) (roll number 10755)

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Kerry
Michael Ó Conchobhair

1. (continued from previous page)
    pósadh, ní théigheadh an fear go dtí tig an chailín go dtí t'réis an phósta. An oidhche a bheadh an cailín ag dul abhaile go dtí na tig féin shuidheach sí ar an dtocht clúimh a bhíodh sa chairt. Fadó bhíodh cóisre ag an mbeirt a phósfadh. Thagadh daoine ar chapaill iallaite agus na mná ar chúlaibh na bhfear. Bhíodh pórtar agus biotáille ag an mbeirt a pósfadh sa tig, timcheall 40 bliain ó shoin, agus abhfad na diaidh.
  2. B'iad na "Strawboys" daoine ná bíodh aon chuireadh go dtí an bpósadh fachta aca. Buachaillí is mó a bhíodh ionnta so. Dheinidís suas iad féin i gcul-aith bréige, sa tslighe na h-aith-neófaí iad. Bhíodh punanacha casta timcheall ortha. Glaodhtaí
    Liam Bhúdhlaeir
    Máire Bean Ní Lúghaing