School: Baile 'n Fhirtéaraigh (B.) (roll number 10755)

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Kerry
Michael Ó Conchobhair

1. Seanchas na h-Aimsire
    An Spéir
    Má bhíonn an spéir dearg thoir ar maidin beidh báisteach fé thráthnóna. Má bhíonn an spéir dorcha trom, cómharthá báistighe is tóirníghe iseadh é. Má bhíonn na réiltíní ag glioscarnaig, cómhartha seaca iseadh é. Má bhíonn an ghrian dearg ag dul fé tráthnóna cómhartha aimsir bhreágh iseadh é, ach má bhíonn sé ana gheal ag dul fé cómhartha droch-aimsire iseadh é. Má bhíonn an ghrian breóidhte ag dul fúiththe tráthnóna cómhartha báistighe iseadh é. Má bhíonn an ghealach i bhfad amach ó'n bhfháinne, iseadh is giorra an báisteach dhúinn.
    Ainmhidhthe
    Má bhíonn a thóin