Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Tamall mhaith do bhlianta ó shoin do bhí lánamha na gcómhnuide theas sa "Caithir." NÍ raibh de chlann acu ach an t-aon mhac amháin agus ní raibh sé sin ach dhá bhlian déag. Do bhíodar ag caiteamh an t-saoghal go sásta go dtí aon oidhche amháin do bhí an garsún istigh cois na teine. Do tháinig fear agus do sgiob leis an garsún trid an bhfuinneóg amach.Dúbhairt an fear leis an ngarsún do chaithfeadh sé é a thabhairt go dtí an lios.
    "Géobhair biadh arsa sé leis ach ná ith é ar do chuir,
    "Ta go maith" arsa an garsún.
    Do thug sé leis an garsún tré sléibhte is trí bhailte, trí chuic is trí gleannta nó gur tháinigh sé go dtí
    Máire Ní Ghuithín