School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

airgead go flúirseach aca. Ach tar éis tamaill d'imthigh an garsún agus do cailleadh an gabha.
  2. Bhí gabha san Daingean uair. Bíodh mórán daoine ag teacht ag feachaint ur mar bhí morán cleas aige. Bheireadh sé ar thairne mor iarann a bhíodh deanta chuin cruidte aige feín is thugadh do dhuine eile é feachaint a bhfeadfadh sé é bhriseadh. Briseadh an gabha é. Chuireadh san iongantar air na daoine eile. Uaireannta eile geabádh sé séal póca is chuireadh sé lasán isteach na chúimne is bhaineadh sé í. Bhaineadh sé do'n gcuid eile briste í annsan thógad sé amach (sé) slán aríst í. Bh iné an t-iongantas bhíodh ana chuid cleas aige sin ach
    Máire Ní Ghuithín