School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. Bhí gabha fadó amuigh in nDúnchaoin agus bhí ceártain bheag aige is bhí tigh taobh leí. Bhíodh ineóin is gach fearas aige. Gheibheadh sé móin thuas i mBaile an Ghleanna is bhí sí chómh maith san gur bhogadh si an t-iarann do. Dheineadh sé suca, is tlúghanna agus cruidhte a chuir fé chapall. Dheineadh sé morán crúcaí teine.
    Aon lá amháin tháinig buachaill isteach chuige is dúbhairt sé é a mhuineadh má d'feadfadh sé é.
    "Ní foláir" arsa an gabha leis "gur féidir leat iarann a shágadh ó'n dteine ". "Is féidir" arsa an garsún "ach múin dom conus dhéanamh cruinn do thabhairt ar an gcrúdh."
    Do thóg sé an garsún is bhi dhá mhuineadh go raibh sé chómh maith leis an ngabha féin. Bhíodar ag obair is bhí
    Máire Ní Ghuithín