School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. LOCH CÍLL CHABHÁIN
    Tá an loch so thuaidh i bparroíste Múrach. Sé fáth na h-ainme Cabhán ná go raibh olla phiast lé feisgint innte. Do bhíodh sí ag deanamh ina sgrios ag slogadh roimpe. Lá amhaín do chuaidh Naomh Cabhán ag feachaint uirthi. Do chuir sé corcán ar a cheann agus dúbhairt leis é a d'fágaint ar a ceann go dtí lá an luain. Do cheap an olla phiast gur bé Dé Luain a bhí a rádh ag Cabhán agus d'fág sí an corcán ar a ceann. Do tháinigh Dé Luain agus ní raibh an Naomh ag teacht chuin an corcán do bhaint di agus nuair nár tháinigh sé dúbhairt sí mar seo
    " Is fada an luan é a Cabháin in
    Máire Ní Ghuithín