School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. Do bhí fear ann fadó. Lá amháin chuaidh sé ar an dtráig. Do chonnaic sé bean áluinn na suidhe ar chloch agus leath di na h-iasg is leath di na duine agus gruaig bhuidhe shíos go leath a droma uirthi. Ar an dtaobh shiar di do bhí brat áluinn. Do chuimhnig sé air é a ghuid uaithe. Do ghuid sé é agus do bhailibh sé leis a bhaile. Do chaith sí é a leanamhaint abhaile. Tarrís tamaill do phós sí é. Do bhí ceathrar cloinne aca. Lá amháin do chuaidh sé isteach na chófra ag feachaint ar an mbrat agus níor chuimhnig sé riamh air é a dhúnadh na diaidh. Do chuaidh an bhean isteach sa seómra na dhiaidh agus cad do cídhfeadh sí ach a brat féin. Do rug sí air agus í ag