School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. Timcheall lé céad bliadhan ó shoin do chonnaic muinntir an Oileáin árthach ag gabháil anóis an "Ród". Do bhí cuma ana bhriste uirthi. Do chuaidh naomhóg fé na dhéin. Do chuaidh seana fhear dar bh'ainm Ó Ceárna ar bórd. Do ghaibh iongantas mór é toisg ná raibh aon fhear ar bórd. D'órduig sé dóibh dul abhaile aríst mar ná raibh aoinne ar bórd ach amhailt. Do chuadar abhaile agus níor fhéachadar siar ar an árthach as son amach. D'imtigh an t-árthach léi agus do chonnaic cuid do mhuinntir Dhún Chaoin iad. Do chuadar ar bórd. D'imtigh an t-árthach léi nú gur chuaidh sí isteach go dtí "Cuan an Choill". Do tháinig mórán báid
    Máire Ní Guithín