School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. (continued from previous page)
    naomhóg ón Oileán ag iasgach photaí ar an dtaobh theas don Oileán agus do fuaireadar an bád agus í i mbaoghal a báidhte.
    Do thugadar an fuireann aiste agus nuair a bhí an t-árthach ag dul fé uisge do bhí an captaen ag gol. Do tugadh go dtí an mbaile seo iad agus do fuaireadar biadh agus eadach trom ann. Tráthnóna thiar do chuadar abhaile.
  2. Sa mblian 1916 do báthadh long lé hais cósta an Bhloscaod in aice lé "Carraig an Lochair". Do b'é an ainm a bhí uirthi ná an "Quebra". Do tugadh gach aoinne aiste lé báid. Do bhí gach saghas olla mhaitheas innte. Do fuair muinntir an Oileáin Móir chuid dóibh. Bhí fíon, ubhla
    Máire Ní Guithín