School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. Tamall maith de bhlianta do ghaibh long aniar ó America. Do thuit an ceó ortha. Do bhí sí ag imtheacht léith[i] nú gur tháinigh sí go dtí Ceann Srath[a.] Do bhí sí lán de thanceanna íle is do chipíní adhmaid. D'imthigh an íle go léir ar an bhfarraige. Níor fhan aon éan ar an bhfarraige ná gur mhairbh an íle. Do bhí beirt fhear an lá so ar an dtráig. Do chonnacadar raic ag deanamh isteach ortha. Súd amach duine acu chuin go mbeadh an raic aige féin. Do bhí an fharraige ag dul suas go dtí na chromáin air. Bheir sé ar an raic .i. cómhla bhreágh bhuidhe a bhí ann go raibh glas uirthi. Bhí go leór íle ar an bhfarraige ach d'aistrig an ghaoth is níor tháinigh
    Máire Ní Guithín
    Pádraig Ó Ghuithín