School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. Arán buidhe. Sé an t-slige a deinidís arán fadó. D'faigidís rud stáin go mbíod deantúis an oigin air. Chuiridís min ann is d'fhliuichaidís í. Chuiridís ag bácáil in ghriodal é go mbíodh seastán thíos fé. Bhíod trí cosa fésin go dtugaidís "braind" air. Cistí mine is bainne a bhíodh aca.
    Steaimpí. Dheinidís an steaimpí le prátaí. D'faighidís bosca stáin is doscailí[dís] é is chuiridís puill ann le tairne. Ceangluídís le hadhmad é agus bhíodh sé na ghráta annsan. Bhídís ag scríobadh na bprátaí air nó go mbíodh boscaoid lán aca. Annsan chuiridís isteach in éadac na prátaí. Bhíod beirt bha[n] dá fhásgad go dtí go mbíod sé brúighte
    Pádraig Ó Ceárna
    Seán Tom Ó Cearna