School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

an Inis.
    Thug sé bacla móna leis. Las sé teine is do chonnaic fear dár ainm Tomás Thoámáis Ó Ceárna í (Tomás an Phúncáin). Do chuaidh sé abhaile agus chuaidh naomóg ón Oileán siar lára na amháireach. D'fan Pádraig Ó Dálaig thiar an oidhche sin acht níor thuit aon chodhladh air. Do tháinig sé abhaile lá na dhiaidh. Tá an fear seo ag maireachtain fós
  2. an Inis.
    Thug sé bacla móna leis. Las sé teine is do chonnaic fear dár ainm Tomás Thoamáis Ó Ceárna í (Tomás an Phúncáin). Do chuaidh sé abhaile agus chuaidh naomóg ón Oileán siar lára na amháireach. D'fan Pádraig Ó Dálaig thiar an oidhche sin acht níor thuit aon chodhladh air. Do tháinig sé abhaile lá na dhiaidh. Tá an fear seo ag maireachtain fós.
    Do chualadh an sgéal seo ó Eiblís Bean Uí Cheárna. Tá sí trí fícead bliadhan.
    Timcheall leath chéad bliadan ó shoin do chuaid triúr fear ón Oileán siar go Inis na Bró ag marbú phollóg. Do bhíodar ag marbhú thiar ar an Laoch. Do bhuaileadar ar fhochais agus báthadh iad. Dearbráthair de Seán Ó Ceárna
    Pádraig Ó Ceárna
    Seán Tom Ó Ceárna