School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. (continued from previous page)
    chun an t-Oileán a d'aistriú amach agus é a chur in áit éigin eile. Nuair a bhraith muinntír an Oileáin iad bhí an cúrsa ró deannach chun ollmhú cogaidh a dhéanamh.
    Do bhailigheadar le chéile. Chuireadar na páisti agus na mná ag bailiú cloch mar tháinig an chúrsa ró thapaidh. Sar a raibh na báid anuas ag an árthach, bhí ualach chloch bailighthe aca agus ba mhaith chuige iad chun go gcuirfidís an ruaig ar mhuinntír an bháid dar leó. B'seo isteach dá bhád, iad lán do ghárdaí agus báilí agus d'aram. Dheineadar isteach fé'n gcaladh agus nuair a fuaireadar istig iad siúd leó ag chaitheamh anuas na gcloch ó Bhárr na faille i mullach an chinn ortha.
    Thug an Siriam órdú chaithte dos na pílears agus dheineadar. Do chosain an port muinntir an Oileáin agus na clocha agus mharbhuigheadar ceathrar. D'imthig