School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. Tamall fada ó shoin bhí fear ó bhaile an Fhéirtéirig á chur amach as a chuid talmhan tuisg nár dhíol sé an cíos. Aimsir an Land League a b’eadh é. Do bhí na daoine curtha suas gan aoinne a léigeant as a gchuid talmhan. Bhí an sagart ar a d’taobh. D’iarr sé ar na daoine chur na gcoinnibh agus go gcabhróchadh sé féin leó. Bhí captain eile ar an Land League air a nglaodhtaí captain Máirtín.
    Bhí sé seo leis ar a thaobh gan an cíos a dhíol. Bhí sé seo fé thiagharnaí Shasana. Do tháinig an lá gur tháinig na báillí agus na gárdaí. Ní raibh fear ó Cheann Sléibhe go Baile na hAbha na