School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. Slingeanna nú súilíní. Sé an rud sling ná píosa de shreanng iarainn lag. Cúpla cor dí a chasadh le chéile, cúpla uair, cuma cruinn uirthi agus ní ghádh duit acht í a tharrac’ agus bhéarfhadh sí greim dhainghean ar cheann an choinnín. Cuirtear píosa cóirdín agus staic as chun é a choimeád san talamh. Seadh thairaigeann an coinnín a cheann amach as an súil agus sa tarrac do ritheann an snaidhim agus tachtar é.
    (saighead) Síoda Is boghadh. Sé an saigheas cuma atá ar seo ná leath na gealaighe. Bíonn sé déantha de thughe láidir, cóirdín treasna fé bhior de adhmad de dhéanamh na pínn luaidhe agus biorán na bhárr. Do mharbhuidís eanluighthe leó.