Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Bhí beirt na gcomhnuidhe i nDúnchaoin fadó. Bhíodar ana bhocht. Oidhche amháin bhí duine aca na chómhnuidhe in Ghleann Dearg. I gcaitheamh na h-oidhche tháinig sgata cait le chéile agus chuireadar i núil do dul in áit áirighthe agus ná cídhfeadh sé lá bocht as san amach na shaoghal. Do dhéin sé amhlaidh agus nuair a chuaidh sé san áit fuair sé mála mór óir agus as san amach ní raibh lá bocht na shaoghal aige.
    Gaeilge
  2. Bhí fear i mBaile na h-Abha tamall de bhliadhanta ó shoin. Bhí sé thoir san áit go nglaodhthar an Gleann mór air. Tráthnóna breágh ghréine chonnaic sé eas agus í ag déanamh spóirt an domhain — ag léime agus ag tógaint a lapaí agus cad é damhas. Bhí sé ag ealú leis go dtí gur chuaidh sé gairid di