School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. Sé an áit go bhfuilim se im chomhnuidhe na in oileán beag amuigh i lár na farraige. Tá sé trí mhíle ón mín-tír. Níl saipéal ná siopa ann. Sé an ainm a glaodhthar ar ná an Blascaod Mór. Sé an chiall gur glaodhadh an "Blascaod Mór" ar na:— tuisg cumadh an bosgaoid a bheith air istig i lár na fharraige agus le seanablas i dtaobh a bigeacht a tugadh "mór" air.
    Sé an méid tighthe atá ar fad ann ná sé tighthe fichead. Tá ceann slinne ar seacht cínn aca agus ceannaidheacha peilte ar an gcuid eile acht amháin tig amháin go bhfhuil ceann tuighe air. Níl aon chrann ag fás ann.
    Siad na sloinnte ar fad atá ann ná Guithínig, Cathánaigh, Cearnaíg, Suilleabhánaig, Conchubharaig,