School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. (continued from previous page)
    heireóchadh sé. Bhíodh sé ráidhthe go mbíodh púcaí agus sprideanna ag imhtheacht an lá seo. Ní leighfheadh cuid des na daoine spré theineadh a thabhairt amach thar doras an láe san. Ní d'aduighidís an teineadh go meadhon láe. Chuiridís na ba isteach tríd an doras thiar agus amach tríd an dorus amuigh chun iad a d'ádhúghadh i rith na bliadhna.
  2. Pailm
    Beannuightear í seo Domhnach na Pailme. Ceangluigheann na mná iad i na ngúnaí agus cuirid isteach i mbun fáthmach a ngunaí iad. Cuireann na seandaonne i bpócaí a mbrístí agus na hataí í. An té go mbíonn sí seo 'a chaitheamh aige, bíonn an t-olc i bhfad uaidh.