School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. Fadó ariamh bhí bean bhocht na cómhnuidhe i náit úaigneach. Do bhí cúpla aici. Do shocraig sí cliabhán chluthmhair te dhóibh cois na teineadh. Bhí na leanbhaí ag dul i gcríne ó lá go lá agus ó bhliadhain go bhliadhain act mar sin féin ní raibh borradh ná méid ag dul ortha. Bhí an bean bocht clipighthe aca. Théigheadh sí 'on bhaile mór dóibh gach lá ag triall ar luibheanna agus deochanna ba dhóigh léi a deanfadh mhaitheas dóibh. Act ní raibh aon mhaith di ann. Do dhein sí cliabhán mór leathan dóibh annsan agus chuir isteach ann iad.
    Lá amháin chuaidh an bhean le biadh ar an ngort go dtí na fear