School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. (continued from previous page)
    saigheas í acht ceann slinne agus urlár adhmaid agus tig leis féin ceangailte dí agus iad i bhfearas maith leis.
    Théigeadh a mhac ar fuaid Chiarruidhe agus chómh fada ó thuaidh le Luimneach. Sé an ainm a bhí air ná John Gutgnil. Tugadh sé sgata leabhara leis agus thugadh sé dos na daoine iad. Do ghlacadh cuid aca uaidh iad. Ní fhórsáládh sé air aoinne iad ar eagla go marbhochfaí é. Thagadh bád beag fé na dá seál anois agus aríst amuich i mBéal na Trágha leis an ministir féáchaint connus a bhídis ag dul ar aghaidh. Nuair a chuaidh an saoghal i bfeabhas d'éirig na scoláirí dí agus d'iompuigh iad le na saoghal féin aríst. D'imthig an máighistir go Ceann Trágha. Thugaidís fóirint éigin ar na scoláirí i min bhuidhe.
        1. buildings