School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

ná fillfidh go bráth. Dheinidís a thuille mallachta ná fuil fhios againn.
    Thagadh na tighearnaí talmhan agus na báillí. Sgiúird nimheadh cucha agus fonn díoltais sgríobhtha ar chlár a néadan. Théighidis isteach. Do bhainidís sgeit as muinntir an tighe. Ní mór an fonn a bhíodh ar aoinne fáilte a chur rómpa. Chuiridí ceist nú dhó. Annsan do cathaidís amach ar thaobh an bhóthair an línn tighe agus a ngiúrléidí. Ní fhágaidís cloch as chionn cloiche san tig gan cuardach amhail is go mbeadh rud éigin suaithineasach le fágáil aca. Bíodh na páistí beaga amuich agus eadag crich leis an bhfuacht is na daoine teasbeamhail istig is gan de chaitheamh aimsire aca acht ag briseadh agus ag réaba agus ag cur hórsa. Is minic a