School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

go ceann seachtmhaine agus piollaire na bhun a thairg an meadhg on uachtar.
    Meadar dheas oireamhnach aca. Meadar luinigthe a tugtar uirthi. Sé an sórt an luimighte ceann mór róimhneochta uirthi sé cínn de pollach cama innte, sa t-slighe ná faigheadh an bainne díreach aníos. Ní bhíodh aon mhaith ann gan é a bheith ag bualadh at thaobh na meidire. Clab ar bhárr go bhfaigheadh cos an luinighthe tríod aníos, claibín maide anuas ar an bpoll. Bíodh an claibín seo gan puinn fasga. Bíodh gochra tamall aige muinntir an tighe á chasadh sa suathadh. Nuair a thagadh aoinne isteach dá mbeadh fhios is gur bé an páiste é chaithfeadh sé casadh a bhaint as an luinighthe ar eagla go