School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. Níl aon chuigeann san mbaile seo fé láthair. Bíodh cuigeann ins gach tig ar an mbaile fadó. Beistí maide a bhíodh fé'n mbainne ná tagadh blas ná dath air a chuirfeadh blas ar an mbainne.
    Théigheadh fear ón dtig uair sa tseachtain ag triall ar bheart fraoth dreangairí chun iad a sgóladh amach uair sa ló. Le corcas mór uisge a sgóltaí iad sa tslighe ná beadh aon t-smáil ar an mbainne seómra ar leitrigh tógtha amiuch fen mbainne. Clár ó gach taobh don tseómra go mbíodh na beistí seudhte air, gan aon dul go raigheadh aon t-smúit chúcha. Sgairtre na chúimne a chiomádfadh an t-uacht ar