School: An Bloscaod Mór

Great Blasket Island, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

Scéalta Crábhaidh

Scealta crábhaidh.

Bhí fear ann fadó. Bhíodh sé dul ag déanamh Néibhíona san t-sáipéal gach lá. Bhí sé lán do chrampí. Bhí íomháig i dtaobh an t-sáiléil agus chuige sin a bhíodh sé á dhéanamh. Sé an chiall go raibh sé 'á dhéanamh ná chuin na gcrampí a leigheas.
Lá amháin tháinig sé chun an t-sáipéil agus dubhairt leis an íomháigh "Tá fios aige Dia mar a mbeidh na crampí imhthighe as domsa amáireach tiocfhad agus déanfhad smidríní duit le buile don maide seo im dhorn."
Bhí an sagart ag éisteacht leis, istig i mbosca na faosdaine. D'eirig sé nuair a d'imhthig an fear agus thóg sé an t-íomhaig agus chuir sé ceannín beag in a ionad. Tháing an fear air maidin. D'feach sé air an bpictiúir.Bhí ionghnadh agus alltacht air