School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. (continued from previous page)
    Bhuail sí uirthi agus an buidéal aici. Bhuail sí Mám na Ceathraman amach chun chómhghair mar bhí an siúbal ró fhada air an andhiseóir bocht. Nuair a leag léi leastuaidh síos, ón mbán, i dtreó Pharróiste an Feirtéirig, do shleamhnaig sí agus thuit sí. Do briseadh an buidéal. Bhí an sgéal go h-olc annsan aici. B'éigin dí iompú aríst. Thug an bhean buidéal eile di.
    "Ní haon mhait é seo leis a thabhairt duit mar imtheochaidh an dálta ceadna ort" arsa Máire. "Dá mbeadh neart agamsa a innsint duit connus imhtheacht i gceart ní brisfí chuighe é acht dá ninnseóchainn é ní bheadh aon mhaith san bhuidéal".
    Bhuail sí uirthi aríst. Níor bhach sí an cómhgar agus thug sí an buidéal abhaile slán. Bhí sé ólta aige i gcionn naoí lá agus bhí sé chómh maith agus a bhí sé riamh. Dá mbeadh sí ag