School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. (continued from previous page)
    Shín an fear úbhall mór go dtí an nduine acu ach níor thúisce coganta acu iad ná gur dhein dhá asal do'n mbeirt acu. Chuaidh sé ag marcuíocht ar an asal mór, agus bhuail sé isteach ina thig féin. Lá ar na mháireach bhí gairm-scoile curtha amach ag Rí na Cúirte ar lorg a inghean agus a chailín. Bhí scian trí ná chroidhe le brón, agus chuir sé amach scata marcach 'á lorg.
    Thángadar chómh fada le tig an chleasaidhe agus siúd amach chúcha é. Phreab sé chúcha agus d'fiafhruig dóibh cad a thabharfhaidís do ach tuairisc ar an mbeirt a thabhairt dóibh. Dubhradar go dtabharfhaidís pé rud a bheadh uaidh.
    "Téanam isteach liomsa anois agus inneósfhad an scéal díbh," ar seisean.
    "An ndéarfá gur b'í sin t inghean agus a cailín," ar seisean.
    "Ní chuirfhinn fed' thuairim go mbeidhfeá ag magadh fúinn," ars iad san.
    "Fan go fóil agus neósfadsa díbh an ag magadh atáim," ars an cleasaidhe.
    D'imthig sé síos is thug sé an t-ubhall beag le n-itheadh dóibh. Níor thúisce coganta acu iad nár dhein daoine dóibh airís.
    D'árduig an Rí leis iad go sásta agus ba cuma leis cad a bhí caillte aige leó. Bhí an t airgead agus an tubháille ag an gcleasaidhe agus mhair sé go saidhbhir sásta as san amach.
    AT0566: The Three Magic Objects and the Wonderful Fruits (Fortunatus)
    Máire Ní Chéarna