School: Scoil N. Gobnait (roll number 16281)

Dún Chaoin, Co. Kerry
Muiris Ó Dálaigh

1. Bhí figheadóir agus a sheana-bhean 'na gcómhnuidhe i nDún Chaoin fado. Bhíodar beó bocht dealbh. Chuaidh an tseanabhean lá go dtí tig feirmeóra ag triall ar ghalún bláthaighe agus nuair a thug sí abhaile é bhuail sí ar an mbórd é. Bhí an botháinín tighe lán de chuilleanna agus bhailbhigheadar go léir lasmuigh ar an arús go raibh an bhláthach. D'eirig an fígheadóir ó'n seól agus nuair a chonnaic sé iad go léir bhain sé an t-aprún a bhí ar ag fígheadóireacht d'á thosach agus bhuail sé buille de ar an ngalún agus mhairbh brat acu.
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is
    AT1045: Pulling the Lake Together