School: Kilmacteige (C.) (roll number 13944)

Kilmacteige, Co. Sligo
Máire, Bean Uí Chuirnín

1. Uair amháin bhí Dómhnall Uí Chonaill ar gleadh i dteach ársa in a raibh a lán Sasannach. Bhí cailín ainsire sa tigh agus bhí Gaedhealg maith aici acht dá'r ndoigh ní raibh an Gaedhealg ag na Gallaibh. Thuig Domhnall Uí Chonaill an Gaedhealg go rí mhaith freisin. Bhí an bord 'gá fhreastal ag an gcailín agus um a dtaca céana bhí amhrán dá gábháil aici. Sé an rann a bhí ar suibhal aici ná "A Dhomhnaill Uí Chonaill
    A' dtuigeann tú Gaedhealg".
    Thuig Domhnall an méid sin agus d'ghreagair sé arais dí i bhfhuirm amhráin
    "Tuigim a chailín cadé atá ag cur isteach ort?"
    D'fhreagair an cailín "Tá rud salainn id' chupán a mharbhochaidh na céadta" "Óra imthigh leat le luathas" arsa Domhnall "agus tuibhraidh mé spré dhun." Bhí nimh sa cupán a thug na Sasannaigh do Dhomhnall mar theastuigh uatha é a
    Veronica Murphy
    John Ginty