School: Kilmacteige (C.) (roll number 13944)

Kilmacteige, Co. Sligo
Máire, Bean Uí Chuirnín

1. 'Siad na hainmhidhthe fiadhaine (allta) atá le feiceál thart timcheall ar an áit seo le fada ná an sionnach, an broc agus an madadh-uisge acht nuair a bhí Naomh Athrachta ar an saoghal seo bhí ainmhidhe allta i nGort an t-Slinn agus mharbhuigh an ainmhidhe seo na hainmhidhe eile agus na daoiní freisin. Thánaig Naomh Athrachta go dtí an áit siúd agus thuit an ainmhidhe uathbhásach marbh ag a cosaibh. D'éirigh tobar aníos 'san áit in a raibh Naomh Athrachta in a seasamh, tobar "Naomh Athrachta" a tugtar air anois agus Gleann an Bhuaidh a thgtar ar an ngleann.
    K. Walsh
    Letterbrone, Co. Sligo