School: Kilmacteige (C.) (roll number 13944)

Kilmacteige, Co. Sligo
Máire, Bean Uí Chuirnín

1. "Ar Oidhche an Dhothain Mhóir" lasadh dá coinnil dhéág déánta as luachre ín onoír dhá naomh déág agus dá mbeadh ainmneacha na naomh sin ar an gclann b'éadh ádh ar an gclann suíd i irith na bliana uilig.

Ar oidhche Samhna rachad na cailíní ion phósta thart ar na tighthibh agus lán béul uisge acú. D'eistuigheadh siad ag an doras agus ainmneacha na bhfear a chluinidiís b'shin ainmne na bhfear a mbeadh siad pósta le. Chaithidís dul ó thigh go tigh leis an uisge ceána in a mbéalaibh acu go gluinfeadh siad ainm a gcéile.

Nuair atá bó nó ainmhidhe ar bith nó eallach 'ghá cur fe'n gcré deireann na sean daoine gur ceart pinse salainn a chur orrtha mar is feoíl atá ionnta.
    K. Ginty
    M. Donegan