School: Kilmacteige (C.) (roll number 13944)

Kilmacteige, Co. Sligo
Máire, Bean Uí Chuirnín

1. (continued from previous page)
    an chead uair sa mblian cheapadar dá mbeadh a aighthe in a dtreo gur comhartha adha é sin acht da mbeidh a ndruim tugtha dóibh fur comhartha mí-adhe a b'eadh é.
    Cheap siad freisin dá mbéadh aighthe an t-seisrigh tugtha dóibh an céad uair sa mblian a chifidís iad gur comhartha adha a b'eadh é acht dá mbeadh a ndtoma tigtha dóibh gur comhartha ní ádha a b'eadh é.
  2. Muna íosfadh na seandhaoiní a dhothain ar "Oidhche an Dhóthain Mhóir" cheap siad nach mbeadh a ndóthain le n-ithe acu i rith na bliana.
    Da mbeadh sean duine go mall ar Aifreann an chéad lá de'n bhliana cheap sé go mbeadh sé mall 'chuile lá de'n bhliana go léir.
    An chaoi a bheadh an ghaoth ag séideadh ar lá Samhna ceapadar gurab shin í an treó a bheadh air i rith leath na bliana.
    Rachadh na sean dhaoine go dtí an seipéal chun an "Choróinn Mhuire" a radh ar oidhche Shamhna. Nuair a bhíodh siad ag teacht abhaile rachadh siad isteach i ngáirdín ar bith in a mbiodh cabáiste ag fás. Tharraingeodh siad ceann
    Kathleen Ginty
    Mrs Ginty