School: Kilmacteige (C.) (roll number 13944)

Kilmacteige, Co. Sligo
Máire, Bean Uí Chuirnín

1. Bhí ceathrar fathach in a gcomhnuidhe le 'na mathair uair amháin. Bhí fathach an-mhór in a chomhnuidhe in aice leo agus mhínigh sé dóibh go marbhochaidh sé iad lár na bhárach. Bhí eagla an domhain ar an máthair agys chuir sí beirt aca amach ag seig, ceann eile ag tabhairt aire do's na buaibh ar an sliabh agus an páiste dob'óige díobh do chuir sí ins an gcliabhán é. Thánaig an fathach ór agus d'fhiafaigh sé den sean mhná cá raibh na buachaillí, dubhairt sí go raibh beirt aca amach ag seilg, duine eile ag tabhairt aire dos na buaibh ar an sliabh agus go raibh an páiste dob'óige díobh go léir ins an gcliabhán. Annsin d'fhiafraigh an fathach mór di an raibh aon fhiacal ag an bpáiste sa gcliabhán agus dubhairt sí nach raibh fhios aici; chuir an fathach mór a mhéar i
    Veronica Murphy
    John Ginty