School: An Clochar, Banada (roll number 11887)

Banada, Co. Sligo
An tSr M. de Lellis

Blianta ó síonn bhí clog mór ar bharr "Benada Abbey", agus oidhche amháin dí raibh raibh gach nídh ciúin tháinig muinntir "Torn-a-gclog" agus goideadh é. Do gléasad na aspaillí agus tarraingeadh an clog ó "Benada Abbey" go "Torann-a-gclog".
Cuireadh bróga na gCapall cúl ar aghaidh i dtreó is nach mbeadh fhiós ag na daoinaibh ar mhaidin lár na márach cén bóthair a thugadar.
Thug muinntir Torn-a-gclog an clog agus cuireadh i bhfolach é fé carn-clocha a bhí ar thaobh na h-abánn darb ainm "Cloigín Beag". Tamaill ina diaidh sin bhí Naom Padhraig ag siubhal thart agus nuair a bhí sé ar tí coiscéim a tógaint bhuair an clog. Annsin fuair sé cabair agus fuaireadar an clóg. Tugadh go Lincin Síar i Sasana. Indiú tá sé ráidhthe gur fág Naomh

Brigidh Ní Dhuinn
Curry, Co. Sligo