School: An Clochar, Banada (roll number 11887)

Banada, Co. Sligo
An tSr M. de Lellis

1. (continued from previous page)
    Dhéanan ima, ní bhéadh toradh mhaith as uche na h-aibre, agus eud ní ba mheasa oiuna dtabharfadh an stéainséar (go dtí an otig) cabhar cun ime a dhéanán ní bhéad do im ar bith ann.
    D'innis an sean-caoidhe sgéal beag don i dtaoib a mháthair nuair a bhí sí ag déanain ime. Lá amháin ní raib se theach ach í fhéin agus b'éigin dí im a déanam le h-aghaid an dhinnéir. Ár ndóig thoscug sí ag dhéanamh an "Churnog" agus nuair a bhí sé críocnuigthe beagnac aice táinigh comhusan isteach chun shalann dFhágail ar íasacht. Thug bean-an0thíge an salann dhí agus thosugh sí ag "churning" arís. Se nuair a dFheac sí ins an "churn" ní raib aon in le Fágad. Lá ina dhíaidh sin bhí sí ag cainnt le fear agus d'innis sí an sgéal dó agus thug sé comhairle dí an faidh is bhéadh sí beó gan aon rud a tabhairth
    Béra Ní Chonmhaigh
    Toberroddy, Co. Sligo