School: An Clochar, Banada (roll number 11887)

Banada, Co. Sligo
An tSr M. de Lellis

1. Is mó sean-caoidhe atá imtighthe uainn gan fiú is focal a bhí acu sgríobhta ag aoinne. Ach ní mar sin a bhéidh an sgéal feasta mar tá na paistí sgoile ag déanamh a ndíceall cun an béal-oideas a bhailiú.
    Gach oidhche ar feadh an Gheimridh bhíos ag baili sean-sgéalta. Fuaras ceann faoi "Ag Déanamh líne" ó sean-caoidhe darbh ainm- Padraig Lonndán.
    Ár ndóig bhíod "churn" déanta d'admaid acú agus dhéanaidís im dá uair 'sa seachtnain. Ba mhór an píseóg a bíodh ag baint leis na sean-daoinib go mór mhór i dtaobh bainne agus ime. Dá dtagadh aon stráinséar go dtí an dtig chun salann d'ghágail ar iasact an fóid is béadh muinntir an tíge ag
    Béra Ní Chonmhaigh
    Toberroddy, Co. Sligo